Menyiasat Alam Bahan : Cara Mengawet Makanan
LATIHAN 1
A. Pilih jawapan yang tepat.
1 Bahan makanan perlu disimpan di dalam peti sejuk untuk mengelakkannya daripada dicemari oleh
A habuk
B bakteria
C cendawan
D Debu
2 Bakteria yang membiak pada bahan makanan boleh menyebabkan
A demam.
B selesema.
C cirit-birit.
D batuk.
3 Buah mangga boleh diawet melalui proses
A penjerukan.
B pengeringan.
C penyejukbekuan.
D pemanasan.
4 Selepas minum segelas susu, Siti berasa sakit perut dan muntah-muntah.
Keadaan ini disebut
A keracunan makan.
B gastrik.
C alergi makanan.
D memilih makanan.
5 Jem, kicap dan sos diawetkan dengan kaedah
A pengetinan.
B pengeringan.
C penjerukan.
D pembotolan.
B. Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.
1. dan _ merupakan unsur-unsur perosak bagi bahan makanan.
2. Cili sesuai menjalani proses untuk disimpan lebih lama.
3. ialah kaedah mengawet bahan makanan dengan menyimpannya pada suhu yang rendah
4.
mesti dituliskan pada botol,tin atau bungkusan
makanan agar pengguna tidak terbeli makanan yang telah rosak.
5. Dalam kaedah , bahan makanan dipanaskan tanpa mendidihkannya.
C. Nyatakan maklumat-maklumat penting yang ada pada label atau bungkusan sesuatu barang pada jadual di bawah.
LATIHAN 2
Bahagian 1
A Lengkapkan jadual di bawah.
B Nyatakankan tanda-tanda kerosakan bagi jenis makanan berikut.
:
Jenis makanan
|
Tanda kerosakan
|
Telur
| |
Minumantin/kotak
| |
Sayuran
| |
Kuih
| |
Makan keropok
|
C Jawab soalan di bawah berdasarkan gambar rajah di bawah.:
1. Apakah kaedah pengawetan yang sesuai bagi jenis makanan di atas?
_
2. Apakah bahan-bahan utama yang diperlukan dalam proses pengawetan ini?
_
3. Apakah keburukan kaedah pengawetan ini?
_
4. Nyatakan tiga jenis makanan yang boleh diawet dengan menggunakan kaedah ini.
i. _
ii. _
iii. _
Bahagian 2 - Soalan Berbentuk UPSR
1 Seorang murid membiarkan sekeping roti di dalam almari. Selepas empat hari dia mendapati terdapat tompok-tompok hitam pada roti tersebut. Apakah yang menyebabkan keadaan itu berlaku?
A Keadaan yang gelap
B Keadaan yang gelap dan berair
C Keadaan yang gelap dan lembap
D Keadaan yang tertutup dan berangin
2 Antara bahan berikut, yang manakah diperlukan dalam proses penjerukan?
I Air
II Cuka
III Garam
IV Pewarna makanan
A I sahaja
B I dan III sahaja
C I, II dan III sahaja
D I, II, III dan IV
3 Antara penyataan berikut, yang manakah benar tentang pengawetan makanan?
A Mengalakkan proses pertumbuhan bakteria dan kulat
B Menghilangkan zat-zat yang terdapat pada makanan
C Menambah kesegaran pada sayur-sayuran dan buah-buahan
D Memberi zat-zat tambahan pada makanan
4 Penyejukbekuan dapat menjadikan ikan dan daging tahan lebih lama kerana
A bakteria dan kulat akan mati pada suhu takat beku.
B ikan dan daging terhindar dari lalat dan serangga lain.
C ikan dan daging hanya diawet secara penyejukbekuan.
D pembiakan bakteria dan kulat terhenti pada suhu takat beku.
No comments:
Post a Comment