RPH SAINS TAHUN 6
Mata Pelajaran : Sains
Tahun : Tahun 6
Bilangan Murid : 12 orang
Tarikh : 2 November 2012
Tema : Menyiasat Alam Bahan
Bidang Pembelajaran : Pengawetan Makanan
Objektif Pembelajaran: Memahami proses pengawetan makanan dan kepentingannya.
Hasil Pembelajaran : Pada akhir sesi pembelajaran, murid-murid dapat
i. Memahami pengawetan makanan
ii. Menyatakan jenis pengawetan makanan dengan betul
iii. Menyatakan kepentingan pengawetan makanan dengan betul
Pendekatan : Pemerhatian
Kaedah : Penyelesaian masalah, perbincangan
Kemahiran Sainstifik : Berkomunikasi, mentafsir maklumat.
KBKK : Menjana idea, mengumpul, membuat inferens
Bahan, peralatan dan bahan sumber :
a) Kad Manila
b) Gambar
c) Buah oren
d) Makanan dalam bungkusan dan botol
Langkah berjaga-jaga : tiada
Pengetahuan Sedia Ada :
Murid telah mengetahui mengenai makanan yang rosak. Murid mengetahui bahan-bahan makanan dalam botol dan tin. Selain itu, murid juga pernah menemui bahan-bahan makanan ini di rumah dan sekolah.
Fasa
|
Isi Kandungan
|
Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran
|
Nota
| |
Aktiviti Guru
|
Aktiviti Murid
| |||
Permulaan / Mencungkil Idea
( 5 minit )
|
Pengawetan bahan makanan
|
Memahami pengawetan makanan
Guru menunjukkan buah oren yang hampir busuk.
-guru bersoal jawab perihal keadaan buah oren jika tidak dilakukan pengawetan makanan
|
Memerhati dan mendengar penjelasan guru.
- murid-murid bersoal jawab dengan guru
|
Strategi / Teknik :
Penyoalan seluruh kelas
BBM :
Buah oren
|
Menstruktur/ Menstruktur semula
( 15 minit )
|
Memahami pengawetan bahan makanan
|
1. Guru bersoal jawab maksud pengawetan makanan.
2. Menyenaraikan tujuan pengawetan makanan dijalankan.
3. Menyenaraikan kaedah pengawetan makanan boleh dijalankan
Contoh:
· pempasteuran
· Pengeringan
· Pembotolan
· Pembungkusan vakum
· Penyejukan
Guru mengutarakan persoalan utama.
a) apakah jenis pengawetan makanan
b) cuba senaraikan 5 jenis pengawetan makanan
4. Guru memberi masa 5 minit kepada murid untuk memerhati dan memahami bahan di atas kad manila yang mempunyai jenis-jenis pengawetan makanan.
a) guru menerangkan bahan mengajar dengan lebih jelas.
5. Guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan.
a) guru mengadakan pertandingan berkenaan jenis pengawetan dan contoh serta maksud yang betul.
|
1. Murid menjalankan aktiviti bagi menjawab persoalan.
2. Murid akan membuat pemerhatian dan melibatkan diri dalam menjawab soalan guru.
3. Murid menulis jawapan jenis pengawetan di papan hitam
· pempasteuran
· Pengeringan
· Pembotolan
· Pembungkusan vakum
· penyejukan
4. Murid bergerak ke depan dan melihat serta memerhati setiap kad manila yang ada.
a) murid membaca secara beramai-ramai bahan yang disediakan guru.
5. Murid melibatkan diri dalam pertandingan yang diadakan.
|
Strategi / Teknik :
Perbincangan, menganalisis
KPS :
Memerhatikan
Berkomunikasi
Mentaksirkan data
KBKK :
Mengumpulkan
Membuat inferens
BBM :
Kad manila, bahan dalam bungkusan dan botol
Nilai murni :
Bekerjasama
|
Aplikasi Idea
( 5 minit )
|
Menghargai sumbangan teknologi dalam pengawetan makanan untuk kesejahteraan hidup
|
Guru mneghubungkaitkan pengawetan makanan dengan pengagihan, pembaziran dan nilai komersial
|
Murid menjalankan aktiviti sumbang saran tentang faedah mengawet makanan.
|
Strategi :
Perbincangan
KPS :
Berkomunikasi
KBKK :
Menjana idea
|
Refleksi / Penutup
( 5 minit )
|
Kesimpulan
|
1. Guru meminta murid membuat refleksi tentang pelajaran hari ini dan membuat kesimpulan.
2. Guru menaksir kefahaman murid.
|
1. Murid membuat refleksi dan kesimpulan .
|
No comments:
Post a Comment